Wat zijn APK-adviespunten? (2024)

APK direct inplannen?

APK direct inplannen?

Hier ziet u de veel gestelde vragen over APK-keuring van personenauto’s, lichte bedrijfswagens en campers tot 3500kg.

Dit zijn geen afkeurpunten, maar punten waarvan te verwachten is dat deze binnenkort niet meer aan de APK-eisen voldoen en waarschijnlijk binnen 1 jaar aan herstel of reparatie toe zijn. Deze punten gelden als advies voor de eigenaar van het voertuig. Is er 1 of zijn er meerdere adviespunten? Dan moet u dit vermelden in het afmeldscherm.

Korte toelichting op de vijf adviespunten:

  1. AC1 Als er 1 of meerdere banden aanwezig zijn met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm.
  2. AC2 Als er 1 of meerdere schokdempers lekkage vertonen (het zogenaamde zweten is geen lekkage).
  3. AC3 Als er 1 of meerdere delen zijn met een E-waarde van 1,5 t/m 2,0 of waarbij, in het geval van onderdelen waarvoor geen E-gradatie geldt, meer dan 15% roestschade aanwezig is. Het is hierbij niet de bedoeling dat de voertuigeigenaar geinformeerd wordt over alle auto-onderdelen die roestvorming hebben. Het keuringsstation geeft alleen die delen aan met een behoorlijke roestschade.
  4. AC4 Als er een stuur- of fuseekogel aanwezig is met een slijtagespeling die gelijk of kleiner is dan 1,0 mm. Dit zijn de kogels die de APK-keurmeester niet afkeurt maar die wel slijtage hebben.
  5. AC5 Als er 1 of meerdere onderdelen van het remsysteem slijtage vertonen en op korte termijn aan vervanging toe zijn. Uiteraard als de slijtage niet zo ver is dat u het voertuig moet afkeuren. Remmen zijn ontzettend belangrijk voor de veiligheid, het is moeilijk om hiervoor een kort adviespunt te formuleren. Daarom wordt er een algemene omschrijving gebruikt voor de slijtage van de delen van het hele remsysteem ( alleen als de keurmeester dit kan controleren zonder demontage).

Meer veelgestelde vragen APK

  • APK Keuring

Krijg ik een herinnering voor APK-keuring?admin2022-02-03T07:53:28+00:00

Krijg ik een herinnering voor APK-keuring?

De RDW stuurt u 6 weken voordat de APK op uw voertuig vervalt een brief om u te herinneren aan de APK-vervaldatum van uw voertuig. Deze brief ontvangt u of per post of digitaal in uw Berichtenbox.

U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren.

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK-keuring?admin2022-02-03T07:47:45+00:00

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK-keuring?

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen: de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie) het milieu (uitstoot van uitlaatgassen) de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Hoe krijg ik uitstel van APK-keuringsplichtadmin2022-02-03T07:40:22+00:00

Hoe krijg ik uitstel van APK-keuringsplicht

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd kunt krijgen. Misschien bent u in het buitenland en kunt u niet voor de APK-vervaldatum naar Nederland komen. Of misschien is uw voertuig niet goedgekeurd bij een eerdere APK-keuring en moeten er reparaties uitgevoerd worden voordat u weer een keuring kunt laten doen.
Al rijdt u niet met het voertuig, u moet uw voertuig op tijd APK laten keuren. Dit is een wettelijke verplichting. U kunt dus een boete krijgen, als u dit niet doet. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

Boetes voorkomen: schorsen

Om boetes te voorkomen, is het mogelijk de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. (Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als u uw voertuig bij de RDW laat schorsen, dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar u mag ook niet meer met het voertuig rijden of dit op de openbare weg zetten.

Na afloop schorsing weer verplichte APK-keuring

Als de schorsing afloopt moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U kunt de schorsing verlengen. Doet u dit niet, dan moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing.

Rijden naar het APK-keuringsstation

U mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring. Het voertuig moet u die dag wel WA-verzekeren. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. Zorg dat u de APK-afspraakbevestiging (met daarop de tijd) bij u heeft.

Vraag het APK-keuringsstation altijd om een APK-rapport (goed- of afkeurrapport). Als u zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kunt u een boete krijgen. Ook als de politie u niet stopt onderweg. Bezwaar maken tegen deze boete kan alleen als u een APK-rapport kunt tonen voor dezelfde datum.

Twee maanden stil staan op openbare weg

Uw voertuig mag tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. U krijgt in die tijd dus geen boete. (artikel 11 Besluit Voertuigen)

Wanneer een deeltjesmeting bij APK?admin2023-03-19T07:43:10+00:00

Wanneer een deeltjesmeting bij APK?

Een deeltjesmeting is onderdeel van de APK-keuring in Nederland voor dieselauto’s en dieselbestelwagens die op of na 1-1-2006 voor het eerst op de weg zijn toegelaten. De deeltjesmeting is verplicht voor deze voertuigen vanwege de schadelijke uitstoot van fijnstof die bij deze voertuigen kan voorkomen.

Bij de APK-keuring wordt de deeltjesmeting uitgevoerd tijdens de roetmeting. De roetmeting wordt uitgevoerd door het meten van de hoeveelheid roetdeeltjes die vrijkomen uit de uitlaat van het voertuig tijdens een test op een speciale testbank. Naast de deeltjesmeting wordt er ook gekeken naar andere aspecten van de uitlaatgassen, zoals de hoeveelheid koolmonoxide en koolwaterstoffen die worden uitgestoten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de deeltjesmeting alleen wordt uitgevoerd bij dieselauto’s en dieselbestelwagens die op of na 1 januari 2006 voor het eerst op de weg zijn toegelaten. Bij benzineauto’s en benzinebestelwagens wordt geen deeltjesmeting uitgevoerd tijdens de APK-keuring.

Wat is een deeltjesmeting bij APK?admin2023-03-19T07:40:23+00:00

Wat is een deeltjesmeting bij APK?

Een deeltjesmeting bij de APK (Algemene Periodieke Keuring) is een meting die wordt uitgevoerd om de hoeveelheid uitlaatgassen die door het voertuig worden uitgestoten te meten. Deze meting wordt uitgevoerd om te controleren of het voertuig voldoet aan de emissienormen die zijn vastgesteld door de overheid.

Tijdens de deeltjesmeting wordt de hoeveelheid fijnstof gemeten die door de uitlaat van het voertuig wordt uitgestoten. Dit fijnstof bestaat uit kleine deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. De meting wordt uitgevoerd terwijl het voertuig op een speciale testbank staat en wordt uitgevoerd in combinatie met een meting van de hoeveelheid koolmonoxide (CO) en koolwaterstoffen (HC) die worden uitgestoten.

Als het voertuig niet voldoet aan de emissienormen, kan dit leiden tot afkeuring bij de APK-keuring. In dat geval moet het voertuig worden gerepareerd om te zorgen dat het wel aan de normen voldoet voordat het weer de weg op mag.

Wat zijn APK-adviespunten? (2)

APK Steenwijk uw partner voor het keuren van personenauto; SUV; elektrische voertuigen; bestelwagens en campers!

APK Steenwijk
Roomweg 6
8334 NR Tuk (Steenwijk)

KVK-nummer: 75571277

Route Google Maps

Maandag - 08:00 tot 17:00 uur
Dinsdag - 08:00 tot 17:00 uur
Woensdag - 08:00 tot 17:00 uur
Donderdag - 08:00 tot 17:00 uur
Vrijdag - 08:00 tot 17:00 uur

RDW Erkend Bedrijf

Wat zijn APK-adviespunten? (3)

Wat zijn APK-adviespunten? (4)

APK Keuring - Personenauto's

APK keuring Steenwijk
APK keuring Zuidveen
APK keuring Tuk
APK keuring Steenwijkerwold
APK keuring Giethoorn
APK keuring Wanneperveen
APK keuring Vollenhove
APK keuring Blokzijl
APK keuring Havelte
APK keuring Wolvega
APK keuring Willemsoord
APK keuring Eesveen
APK keuring Kallenkote
APK keuring Oldemarkt
APK keuring Scheerwolde

APK Keuring - Lichte bedrijfswagens

APK keuren Audi
APK keuren Volkswagen
APK keuren Fiat
APK keuren Opel
APK keuren Renault
APK keuren Tesla
APK keuren Volvo
APK keuren Peugeot
APK keuren Ford
APK keuren Mercedes
APK keuren Citroën
APK keuren Toyota
APK keuren Mitsubishi
APK keuren Honda
APK keuren Porsche

APK Keuring - Campers tot 3500kg

APK keuring Tesla Model 3
APK keuring Volkswagen Polo
APK keuring Renault Clio
APK keuring Ford Fiesta
APK keuring Volkswagen Golf
APK keuring Kia Picanto
APK keuring Opel Karl
APK keuring Hyundai i10
APK keuring Volkswagen Up
APK keuring Ford Focus 6
APK keuring Toyota Aygo
APK keuring Kia Niro
APK keuring Renault Captur
APK keuring Opel Astra
APK keuring Volkswagen Tiguan

© Copyright 2024 | APKsteenwijk.nl onderdeel van Autobedrijf van Berkel B.V. | Website ontwikkeling door Bevani Marketing

Wat zijn APK-adviespunten? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5385

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.